Alles wat je moet weten over een luxe trouwalbum!

Een trouwalbum is een prachtige manier om jouw trouwfoto’s te bewaren en terug te kijken. Natuurlijk krijg je bij mij alle foto’s digitaal, maar toch boekt vrijwel elk bruidspaar bij mij een pakket inclusief trouwalbum.

Waarom?

Ik lever luxe trouwalbums die je niet zomaar zelf kan maken. Echte kwaliteit, een mooi design en een prachtig cadeau voor jezelf.

Maar hoe werkt het? Wat kost het? En wat zijn de mogelijkheden. Alles wat je moet weten over een trouwalbum vind je op deze pagina!

Inhoudsopgave

 1. Zelf maken versus laten maken
 2. De voordelen van een professioneel trouwalbum
 3. Hoeveel kost een luxe trouwalbum? 
 4. Hoe gaat het in zijn werk?
 5. De opties voor een trouwalbum
 6. Een album voor een andere gelegenheid

Zelf maken versus laten maken 

Eerst terug naar het begin! Waarom zou je niet zelf een trouwalbum maken? Je heb vast wel eens zelf een fotoalbum gemaakt. Bij bijvoorbeeld Albelli of de HEMA. Na een mooie reis, van dat fijne weekendje weg of van je kinderen. Urenlang foto’s verzamelen, selecteren, misschien hier een daar een foto bewerken. Of je gebruikt zo’n handige app die easypeasy jouw complete Instagram feed omzet tot een album.

Nu kan je dit misschien ook doen voor jouw trouwdag, maar de vraag is of jouw trouwfoto’s zo echt tot hun recht komen. Ik denk dat jouw foto’s meer verdienen. 

Met een album, gemaakt door jouw fotograaf, heb je echt een prachtig luxe product in handen. Dat Hema album verbleekt bij de mogelijkheden van een professioneel bruidsalbum. Daarnaast is goed design belangrijk om het complete verhaal te vertellen. Bovendien heb je volop keuze voor prachtige covers en allerlei custom opties, zoals bijvoorbeeld jullie trouwlogo gegraveerd op de voorkant.

En niet te vergeten: het papier! Professionele foto’s vragen om professioneel papier. Want je zet een prachtige bos bloemen toch ook niet in een lelijke vaas?

“Als kers op de taart hadden wij ook nog het grote luxe album gekocht. Het heeft even geduurd voordat het album binnen was maar dat komt omdat wij niet konden kiezen welke foto’s we allemaal wilden hebben. Ook hier heeft Mandy ons geholpen om tot een prachtig album te komen welke wij nu met volle trots aan al onze vrienden en familie laten zien.”

– A & J

De voordelen van een professioneel trouwalbum

 • Design door mij; ik weet precies het verhaal van jullie dag
 • Hoog kwaliteit papier
 • Ruime keuze in covers en materialen
 • Namen of logo op de voorkant 
 • Luxe uitstraling en een prachtig cadeau voor jezelf 
 • Tijdbesparing, ik doe het meeste werk!
 • Een herinnering voor altijd
 • Een luxe cadeau voor jezelf 

Ik maak alleen albums voor bruiloften die ik zelf gefotografeerd heb.

Hoeveel kost een luxe trouwalbum? 

Inderdaad een trouwalbum is een investering. Een doe-het-zelf album kost misschien een paar tientjes. Een luxe trouwalbum kost minimaal een paar honderd euro. En wil je echt iets unieks? Dan kost dit uiteraard meer en in mijn prijssheet vind je meer informatie.

Waar komt deze prijs vandaan? Het is maatwerk. Ik besteed tijd aan het design, pas het album aan totdat jullie tevreden zijn en steek er veel tijd en liefde in. 

Daarna gaat het album naar de vakdrukker waar het album deels met de hand gemaakt wordt. Dit is geen standaard fabriekswerk, maar maatwerk. De materialen zijn van hoge kwaliteit, worden gecontroleerd én zijn helemaal op jullie wensen aangepast. Een shirt bij de Zeeman is misschien goedkoop, maar wel massaproductie. Een op maat gemaakte jurk met zelf uitgekozen stoffen is een investering, maar daar zitten veel uren, mooie stoffen en design in. Plus het is helemaal naar jullie wensen!

Zo is het met mijn luxe trouwalbums net zo. Maatwerk. 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Oke, je bent overtuigd, je wilt zo’n prachtige herinnering. En nu? Ik ga voor jullie aan de slag. Ik maak een eerste design en wanneer deze af is kunnen jullie deze digitaal inzien met jullie wachtwoord. Via een online programma kunnen jullie het album digitaal doorbladeren.

De pagina’s en de foto’s zijn genummerd en zo kunnen jullie makkelijk feedback geven. Dit komt dan weer in mijn design programma terecht en ik ga dan weer voor jullie aan de slag. 

Is het design akkoord? Dan is het tijd om keuzes te maken. Wat voor papier, welk materiaal cover en wat komt er op de voorkant? Natuurlijk heb ik jullie vooraf aan de bruiloft al allerlei mogelijkheden laten zien en ik denk graag met jullie mee! Als we er helemaal uit zijn dan gaat de bestelling naar de drukker. Zo’n 4 tot 6 weken later hebben jullie een prachtig album in handen, die een mooi plekje in jullie huis verdient! 

De stappen van jullie trouwalbum 

 1. Jullie kiezen de foto’s voor het design of ik maak een eerste selectie
 2. Jullie ontvangen van mij een eerste design die jullie digitaal kunnen bekijken
 3. In het online programma geven jullie eventueel feedback op het design
 4. Ik verwerk jullie feedback en stuur een nieuwe proef op 
 5. Als het design naar wens is geven jullie een akkoord 
 6. Jullie kiezen een cover en de drukker gaat voor jullie aan de slag
 7. Na een aantal weken ontvangen jullie je op maat gemaakte album! 

Wie kiest de foto’s? 

Dat is helemaal aan jullie! Jullie krijgen na de trouwdag van mij honderden foto’s. Daarvan maak ik gelijk een map met favorieten met een mix van kleur en zwart/wit. Vind je het fijn om zelf foto’s te kiezen? Dat is uiteraard mogelijk! Je krijgt de foto’s aangeleverd in een online gallery waar je heel makkelijk een favorieten lijst kan aanmaken. Zo weet ik precies welke foto’s jullie graag in het album terug zien. 

Toch laten veel van mijn bruidsparen mij de eerste selectie doen. Waarom? Het uitkiezen van foto’s is veel werk en het is soms moeilijk om te zien welke foto’s goed samen passen en welke niet. Ik heb de foto’s gemaakt, bewerkt én ik was bij jullie dag. En ik vind het heerlijk om te puzzelen met het design en de foto’s.

Scheelt jullie een hoop tijd en we hebben snel een basis om vanuit verder te werken. Zo hebben jullie snel een design binnen en hoef je niet een weekend vrij te maken voor het selecteren van de foto’s. 

Het design

Ik hou van een eenvoudig en rustig design. Hebben jullie specifieke wensen? Ik hoor ze graag! Maar het belangrijkste is dat jullie foto’s mooi uitkomen en het verhaal goed vertelt wordt. Een te druk design leidt in mijn ogen af en dit probeer ik te vermijden.

En die echte wow-foto’s? Die laat ik graag knallen op een pagina, extra groot! Zo heeft het boek een rustige en elegante look, maar springen de foto’s er wel echt uit. 

Ik maak alleen albums voor bruiloften die ik zelf gefotografeerd heb.

De opties voor een trouwalbum

Trouwalbums zijn enorm veelzijdig!

 • Verschillende cover materialen (zoals leer, linnen en velvet, maar ook hout of nepleer)
 • Namen of logo op de voorkant
 • Persoonlijk ontwerp passend bij de dag
 • Opbergbox of inschuifbox
 • Ouderalbums 
 • Keuze uit verschillende papiersoorten
 • Keuze uit verschillende formaten

Laten we de opties doornemen.

De cover

Een van de belangrijkste keuzes! Hoe gaat jullie album eruit zien? Welk materiaal en welke kleur cover kiezen jullie? Er is veel keuze! De meeste bruidsparen kiezen voor leer, linnen of velvet. Mijn favoriet? Ik ben gek op velvet, een mooi zacht materiaal, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Maar ook leer kan prachtig zijn en is tijdloos.

Welk materiaal past bij jullie hangt af van jullie smaak, de kleuren op jullie dag en de beschikbare kleuren per materiaal. Er is veel mogelijk en ik heb verschillende voorbeelden en kleuren stalen in huis. Met een keuze voor een materiaal dat bij jullie past maak je het album echt persoonlijk! Het geeft ook dat extra luxe gevoel aan jullie trouwalbum. 

Costumizen

Het leuke aan een luxe trouwalbum is dat er veel mogelijkheden zijn en je allerlei prachtige details kan toevoegen. Zoals embossing, UV-print of gravering van jullie namen en trouwdatum. Embossing betekend dat jullie namen als het ware op de voorkant gedrukt worden. Het geeft een mooi reliëf en een luxe uitstraling.

De namen extra laten opvallen? Je kan ervoor kiezen om de letters bijvoorbeeld in het goud of zilver te drukken. Bij gravering wordt de toplaag weggebrand en bij UV-print zijn er heel veel opties qua kleuren. 

Heb je een eigen logo? Je kan een eigen design aanleveren, en soms kan ik deze voor jullie ontwerpen. Heb je de trouwkaart speciaal op maat laten ontwerpen? Jullie ontwerper kan het design bij mij aanleveren die de drukker kan plaatsen op de cover. 

Wil je namen op de rug van het album, ook dit is in sommige gevallen mogelijk! Of de namen rechts onderin in plaats van het midden voor dat speelde effect? Zo maak je het album extra uniek! 

Opbergbox

Extra veilig bewaar je het album in een bijpassende opberghoes of box. Van hetzelfde materiaal of wat dacht je van een velvet inschuifhoes met een leren album? Een super mooie match! Ook handig als je je album meeneemt om te laten zien aan familie en vrienden, zo blijf jouw boek beschermd. 

Eén tip geef ik je alvast mee, een trouwalbum kan je het beste liggend bewaren, zo blijft deze het mooist!

Ouderalbums, het perfecte cadeau!

Ouderalbums zijn kleine versies van jullie trouwalbum die super leuk zijn om cadeau te geven. Niet alleen voor ouders natuurlijk, maar misschien wel voor de grootouders, broer of zus of andere dierbare gasten. Een trouwdag is namelijk een dag die niet alleen voor jullie belangrijk en onvergetelijk is, maar ook voor familie en vrienden.

Zo krijg ik wel eens enthousiaste mails van ouders die zo blij zijn met de foto’s. (Daar word ik dan weer heel blij van!) Of hoor ik dat die kleine boekjes overal mee naar toe gesleept worden. Wil je iets mee kunnen nemen om te laten zien, maar je grote album niet beschadigen? Een extra klein boekje voor jezelf om mee te nemen is handig en leuk. 

Nu doet het woord ‘boekje’ het ouderalbum eigenlijk te kort. Ook deze albums, hetzij wat kleiner, zijn van hoge kwaliteit en geprint op prachtig fotopapier. En hebben standaard een plain linnen of velvet cover, maar zijn tegen meerprijs uiteraard ook te persoonlijken! 

Het papier

Ja ook hier heb je keuze! Ga je voor prachtig fotopapier of wil je liever het matte fine-art papier? Ook hier is er geen goed of fout. Alles is van hoge kwaliteit, maar wat werkt voor jou is afhankelijk van jullie smaak en wensen. Ik hou zelf erg van mat papier. Bij hoogglans heb je meer last van spiegelingen.

Mijn demo albums zijn van verschillende papieropties, zodat je het zelf kan zien én voelen!

Het formaat

En dan is er nog één belangrijke keuze te maken: het formaat! Ga je voor liggend album of vierkant? Ga je voor een indrukwekkend formaat waar de foto’s optimaal tot hun recht komen, of voor een iets kleiner, maar handzamer formaat? Ook hier, kies wat bij jullie past!

Mijn meest gekozen formaat? 25 x 25 centimeter of 30 x 30 centimeter. Maar ook een liggend album kan super mooi zijn en geeft net weer andere designopties. 

“Wat zijn het prachtige foto’s geworden, ze is echt een topper! Ook het traject na de bruiloft om het album te maken verliep soepel en fijn: via online software konden we opmerkingen op de opmaak toevoegen waarna Mandy het in het album kon verwerken. Dat werkte perfect. We bevelen Mandy maar al te graag aan!”

– L & D

Een album voor een andere gelegenheid

Ik fotografeer niet alleen bruiloften, maar ook promoties, families & portretten en commercieel werk! En ook hiervoor kun je natuurlijk een album laten maken. Hoe leuk is het om (groot)ouders een mooi album van de familie cadeau te doen? Of als herinnering van jullie gezin? Dit kan een groot formaat album zijn of een kleiner boek dat makkelijk is om mee te nemen of cadeau te geven! 

Benieuwd?

Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Dat snap ik!

Een luxe trouwalbum is echt een bijzondere herinnering aan jullie trouwdag. Misschien pak je hem er niet wekelijks bij, maar over 20 jaar is het een prachtig tastbare herinnering! Iets wat je samen op de bank er nog iets bij pakt.

En hoe mooi de foto’s op de computer ook zijn, in een album zijn ze net iets tastbaarder. Het is een andere ervaring en dat gun ik al mijn bruidsparen! 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Ik maak alleen albums voor bruiloften die ik zelf gefotografeerd heb.

Home » Blog » Alles wat je moet weten over een luxe trouwalbum!